25 måter å tjene penger til klassetur

Det er mange måter å tjene penger til klassetur på, men ikke alltid så lett å orientere seg og velge ut hvordan man skal skaffe penger. Mange kommuner har blitt mer restriktive på å bidra til klassetur og leirskole de siste årene, noe som har ført til at det blir vanskeligere å skrape sammen nok penger for å gjennomføre en tur. Det er et krav at ingen skal pålegges å betale for turen selv eller bidra med en egenandel, det skal være likhet for alle, uavhengig av økonomisk situasjon.

Dette har gjort at mange skoler har sluttet å reise på tur, noe vi synes er veldig synd. Å komme bort fra de vante omgivelsene, oppleve nye steder, enten det er norske fjell eller europeiske storbyer, naturopplevelser eller kultur, så setter slike turer spor på en helt annen måte enn vanlig klasseromsundervisning. Spør hvem som helst som har vært på leirskole eller klassetur og de kan sannsynligvis fortelle både hvor de var og hva de gjorde for 5 eller 25 år siden.

En klassetur sveiser elevene sammen. Ved å bo og gjøre aktiviteter sammen flere dager i strekk skaper man opplevelser og samhold som gir en følelse av felleskap.

Her får dere tips til både kjente og mer ukjente måter man kan tjene penger og samle inn til skoleturen.

25 Muligheter for å tjene penger til klasseturen:

Loppemarked

Alle har noe de ikke trenger. Ved å organisere et loppemarked kan man tjene ganske mye penger til turen. Det er en god del jobb involvert, men kan gi veldig god uttelling. Pass på å begynne planleggingen i god tid!

Servicebedrift

Elevene kan ta på seg vasking,  snømåking eller raking for en bestemt sum som går til klasseturen. Måking av tak kan gi gode inntekter i vintre med mye snø, men krever mye jobb i timene man holder på. Hundelufting, barnepass, maling, bilvask og handling er andre ting servicebedriften kan tilby.

Pass på at servicebedriften organiseres godt slik at alle pengene kommer inn der de skal og alle elever bidrar omtrent like mye.

Varetelling

Spør lokale bedrifter om de trenger hjelp til varetelling ved årsskiftet.

Lotteri

Enten dere velger å ha kakelotteri på 17. mai eller selger lodd på dørene kan det være mye å hente på et lotteri. Husk at alle lotteri må godkjennes av politiet.

Kalender

Lag en kalender og selg annonseplass til det lokale næringslivet. De fleste online fotobutikker og trykkerier kan produsere kalenderen.

Juletrepant

Etter jul kan elevene hente juletrær i nabolagene mot et visst beløp, f.eks 50-100 kr. Sørg for at dere har et sted å kvitte dere med trærne etter innsamlingen, de fleste kommunere lar dere levere juletrær gratis på søppelfyllingen, det går som hageavvfall, men sjekk for sikkerhets skyld med din egen kommune. Aksjonen krever noen voksne som stiller opp med bil og tilhenger, og gir et bedre resultat om man gjør en god jobb og opplyser alle naboene om «panteaksjonen» før jul.

Bidra på arrangement

Skal det arrangeres et større arrangement i området så ta kontakt med arrangøren og se om dere kan bidra på noe vis. Mange klasser har samlet inn gode penger som parkeringsvakter på festivaler, med rigging til messer eller som funksjonærer og medhjelpere på idrettsarrangement. Sjekk opp hva som skjer av store og små arrangement på ditt sted og ta kontakt med arrangøren å sjekke mulighetene.

Betalte spørreundersøkelser

Flere selskaper betaler for at man deltar i spørreundersøkelser. Et søk på «betalte spørreundersøkelser» gir treff om aktuelle kampanjer. Man tjener ikke så mange kronene per undersøkelse, men er man 30 elever som gjør dette jevnlig over et år kan det fort gi penger i turkassen.

Sjekk at dere velger en seriøs aktør ved å Google selskapet før dere setter i gang. Noen betaler kun i form av gavekort eller produkter, det er ikke så nyttig når målet er å komme seg på tur.

Selge dopapir/tørkepapir

Ved å ta opp bestillinger på dopapir/tørkepapir og levere papiret på døra kan man tjene gode penger til turen. Noen må organisere og det trengs et sted å lagre dopapiret før utlevering, men salgsjobben er som regel ganske enkel, for alle trenger jo dopapir! Et tips er å oppsøke lokale bedrifter, de kjøper gjerne i større kvantum enn privatpersoner gjør. Les mer hos Dugnadsportalen.no

Reklameplass på T-skjorte

Lag en T-skjorte eller en genser for alle elevene og selg reklameplass til lokale bedrifter.  For 500 – 1000 kr kan de få trykket sin logo på alle klassens T-skjorter. Pass på at dere tar bilder av hele klassen med T-skjortene på, der logoene synes godt, som dere kan sende til bedriftene som takk.

Salg av mat på skolen

På noen skoler kan elevene selge f.eks. pizzastykker  eller hjemmebakte boller i storefri for å samle inn penger til tur.

Flaskeinnsamling

Elevene kan gå fra dør til dør og tilby seg å ta med panteflasker. Det er lurt å sende ut lapper i forveien om når dere kommer, slik at folk kan samle opp panten sin. Dette kan også gjøres over lang tid, ved at elevene bestemmer et beløp som alle skal samle inn panteflasker for. Hvis man avtaler med velvillige naboer kan det bli et betydelig beløp i løpet av noen måneder.

Dekkskift

Still opp med dekkskift en helg når det er tid for å legge om dekk på bilen, f.eks. i skolegården eller et annet sted dere får lov til å bruke. Få med noen kyndige foreldre med en ordentlig jekk slik at jobben blir gjort på en enkel og forsvarlig måte.

Nei til narkotika – blomster

Man kan selge blomster for Nei til Narkotika som også gir penger i potten til klassen. Be om lov til å stå på et kjøpesenter, i sentrum eller et annet sted med mye folk. Mange er mer positive til å kjøpe noe som går til et godt formål, hvis de skal kjøpe av fremmede. Les mer hos Nei til Narkotika

Festmiddag

Elevene lager en festmiddag og inviterer foreldre og annen familie og venner til middag på skolen eller i et annet passende lokale. Alle som melder seg på betaler en viss sum for middagen, hvor inntekten går til klasseturen. Kanskje dette kan gjøres som en del av «faget mat og helse»?

Delta i konkurranser

Det finnes flere konkurranser der man kan delta for å vinne penger til noe man ønsker seg. På klassekassen.no kan man registrere sin sak, den som får flest stemmer vinner. Det finnes også andre konkurranser som man kan prøve seg på. Husk at en slik konkurranse er er veldig usikker og at sjansen for at nettopp dere vinner ikke er så stor, derfor bør dere jobbe med å samle inn penger på andre måter i tillegg.

Salg av småkaker

Salg av småkaker kan være en fin måte å tjene penger til klasseturen. Et tips er å legge salget til før jul, en kakeboks er en fin gaveidé. Det er flere leverandører man kan benytte seg av, et eksempel er Norkak. De gir mulighet til å lage egne etiketter med skolens navn på boksene.

Datakurs

Elevene kan holde datakurs for eldre som ønsker å lære å bruke datamaskin/bildebehandling/Facebook eller liknende. Godt planlagt kan dette bli veldig vellykket, men passer ikke nødvendigvis for alle elevene.

Kakesalg ved arrangement

Selg kaker ved arrangementer på skolen; foreldremøter, forestillinger og aktivitetsdager.

Lag en avis

Lag en klasseavis/skoleavis som dere selger til hele skolen, venner og bekjente. Hør med lærerne om dette kan gjøres som en del av skolearbeidet, for eksempel som et prosjektarbeid. Snakk med lokale bedrifter og selg annonseplass i avisen.

Revy/teater

Lag en revy eller annen underholdning dere kan ha en kveld. Selg deretter billetter til familie og venner. Prøv å få lokalavisen til å skrive om arrangementet, det kan lokke flere tilskuere. Dere organiserer selvfølgelig kaffe-/kakesalg i pausen, til inntekt for turen.

Selg førstehjelpsskrin

Førstehjelpskrin er noe de fleste trenger, hjemme, i bilen eller på jobben. Klassen kan selge førtehjelpsskrin for å samle inn penger til turen.

Mer info på Firstaidkit.no

Selg briketter

Norgesbriketten er et kvalitetsprodukt, miljøvennlige tennbriketter som er lette å selge.

Mer info på Norgesbriketten.no

Frivillig bidrag

Foreldre og andre som vil kan bidra til klasseturen på frivillig basis. En slik innsamling bør foregå slik at man bidrar anonymt, eller ihvertfall at det kun er få personer som får vite hvem som har (og ikke har) gitt penger. Ved en slik ordning kan elever ønske seg bidrag til klasseturen i bursdags- og julegaver.

Sjekk med skolen før dere setter igang en slik aksjon, det er viktig at det det gjøres i ryddige former.

Søk bidrag fra fond og stiftelser

Mange steder finnes det fond og stiftelser som skal gå til barn og unges oppvekstmiljø. Sjekk ut hva som finnes i ditt nærområde, det kan være lokale banker som deler ut penger, minnefond eller andre stiftelser.

Selg bursdagskort

Alle har bursdag, men har man passende kort liggende når det kommer en invitasjon? Dere kan selge esker med bursdagskort for å tjene penger til klassekassen.

Les mer hos www.celias.no

Får dere betalt for dette?

Vi får mange spørsmål om hva vi får betalt av firmaene som er nevnt på denne siden. Det er lett å svare på. Vi får ikke betalt for noen og vi legger heller ikke inn anbefalinger av bedrifter mot betaling.

Denne artikkelen en ment å være til hjelp for dere som skal arrangere klassetur ved å vise et bredt utvalg av muligheter – ikke en reklameplass for bedrifter som har produkter som kan passe for salg for en klasse.

nb_NONorwegian