Planlegging og tips til utdrikningslag

Å arrangere utdrikningslag er blant de uformelle oppgavene til forloveren, noe som kan være veldig morsomt, men det kan også bli en slitsom affære. Her samler vi våre beste tips for å gjøre oppgaven så enkel som mulig:

Ravende fulle brudgommer som spyr i bilen, sure og sultne gjester som synes opplegget var kjedelig, deltakere som ikke vil betale for seg og en gråtende brud fordi en venninne ble som ble glemt bort og ikke kom.

Fallgruvene er mange når du skal arrangere utdrikningslag, men med litt planlegging kan du lage et supert utdrikningslag som alle vil være med på og minnes med glede.

Husk hvem som er hovedperson:

Utdrikningslaget skal være et arrangement som feirer at noen man er glad i skal gifte seg. Det er ikke nødvending å gjøre ting som får brud/brudgom til å kaldsvette bare hun/han tenker på det i flere år etterpå. Noen har en drøm om å hoppe i strikk eller dykke, mens andre får omtrent panikk bare ved tanken. Har hovedpersonen ekstrem edderkoppskrekk eller er heftig imot all slags bruk av våpen kan det være greit å styre unna krypdyrparker med edderkoppavdeling eller paintball.

Poenget er ikke å ha det morsomt på bruden/brudgommens bekostning, poenget er å gjøre noe morsomt sammen.

Planlegg i god tid:

Ikke legg utdrikningslaget til siste helgen før bryllupet, sjansen for at den vordrende brud/brudgom har mer enn nok å holde på med på det tidspunktet er overhengende. Det er ikke bestandig så lett å finne en dato som passer for alle, men sett opp et par alternativer og prøv å finne noe som passer for de fleste. Husk å spørre bruden/brudgommens utkårede om det passer den helgen dere velger. Det er dumt å kidnappe brudgommen en lørdag som bruden har bestilt skredder for å tilpasse smokingen hans.

Generelt er jentene gode på å planlegge i god tid, mens gutta tar det mer på sparket. Vi får iblant forespørsler fra jenter som skal arrangere utdrikningslag om mer enn et år, men det hender også at det ringer gutter som lurer på om det er ledig i morgen.

For å få med seg alle man vil ha med og i tillegg få det opplegget man ønsker seg er det greit å begynne planleggingen minst et par måneder for udrikningslaget skal holdes.

Spør brud/brudgom om hvem de vil ha med:

Det er ikke så lett å skulle gjette seg til hvem som bør være med med mindre man er en svært sammensveiset gjeng som har hengt sammen i «alle år». Det er fryktelig trist om noen blir glemt, men det kan bli nesten like ille om man tar med noen som hovedpersonen helst ikke ville hatt med…

Lag en Facebookgruppe eller en mailingliste for deltakerne:

Dersom alle deltakerne er på Facebook er en lukket Facebookgruppe en veldig enkel måte å nå ut til alle med informasjon på. Terskelen for å komme med småting på Facebook er gjerne lavere enn for å sende en mail, noe som ofte gjør at flere faktisk svarer på forslag og tilbud.

Lag et budsjett:

Hva et utdrikningslag koster er helt avhengig av hvem som arrangerer og hvem som skal være med. Noen velger shoppingtur til Dubai, mens andre har spleisepiknik i hagen. Finn ut omtrent hva deltakerne kan bruke, det hjelper lite å planlegge flytur i F-16 hvis ingen har råd til å betale for det.

Et lite tips er imidlertid at de fleste er langt mer villige til å bruke penger på noe de selv er med på enn på noe bra brud/brudgom og evt. forlover får delta på. Det er ikke uvanlig at alle har råd til å bruke 800 kroner per snute på å dra på klatrekurs, mens den samme gjengen ikke har råd til å bruke 800 kroner per person på å sende brudgom og forlover på helikoptertur.

Samle inn penger på forhånd:

Bestiller dere aktiviteter hos en leverandør må dette som regel forhåndsbetales. Sørg for å samle inn penger i god tid fra alle. Det har lett for å bli slik at forloveren legger ut og må bruke masse tid og energi på å kreve inn prenger fra deltakerne. Sett en påmeldingsfrist og en betalingsfrist og hold deg til denne. Kommer det ekstra deltakere senere så lar det seg som regel løse, men da slipper du ihvertfall å betaler for noen som ikke engang blir med.

Aktiviteter på utdrikningslaget:

Dette er et stort emne som jeg skriver mer om i et eget innlegg; 50 + aktiviteter for utdrikningslag. Så lenge man finner på noe som passer både for hovedperson og resten av selskapet kan det meste fungere, alt fra et restaurantbesøk en kveld til en helg med ekstremsport. Det er morsomt å teste litt grenser og prøve ut nye ting, men pass på at du vet hvor grensene går før du utsetter brud/brudgom for noe ekstremt.

Lureri:

Lureri er morsomt og hører med for mange utdrikningslag. Noen blir kidnappet og tatt med til et ukjent sted, noen blir satt igjen «alene» i skogen, med oppgaver som skal få dem til et samlingspunkt. Noen tror de skal på seminar med jobben før de plutselig plukkes opp av en limousin på vei til danskebåten. Noen blir båret sovende inn i et annet hus midt på natten (som regel etter festen…) og våkner et helt ukjent sted neste morgen. Andre tror de skal hoppe i fallskjerm før de blir tatt med i en rallybil.

Det er morsomt å lure hovedpersonen, og jo mer personlig man kan gjøre, jo bedre blir det som regel. Pass imidlertid på at hovedpersonen ikke blir skuffet når lureriet avsløres. Om man drømmer om å hoppe i strikk og får beskjed om at man skal hoppe i strikk før man blir tatt med på Nintendo-aften kan det fort bli en stor skuffelse.

Overnattingstur?

Et utdrikningslag med overnatting blir ofte veldig bra fordi man har mer tid sammen. Mange overnattingssteder ønsker ikke ønsker å ha utdrikningslag på besøk, særlig er gutte-utdrikningslag lite populære. Dette føles gjerne dårlig gjort når man prøver å bestille, for dere er jo ikke sånn, men på steder som har mange familiegjester er det som regel lett å forstå hvorfor utdrikningslagene ikke står så høyt i kurs.

Ønsker man en overnattingstur er det lurt å spille med åpne kort hele veien. Det er bedre å bli avvist på telefon fordi man er et utdrikningslag enn når alle gutta kommer i supermannkostymer og ikke får sjekke inn.

Lei en hytte eller en leilighet litt for seg selv fremfor på en familiecamping, og hold dere unna utpregede familiesteder.

Å drikke ut er ikke det samme som å drite ut:

Å finne på pek og oppgaver til den som skal drikkes ut kan være en morsom del av utdrikningslaget. Husk imidlertid at det noen synes er festlig er helt forferdelig for andre. Mens noen synes det er morsomt å selge klærne sine å gågata eller kjøpe kondomer med tegnspråk synes andre sånt er bare forferdelig pinlig og teit.

Det er også greit å ta litt hensyn til den som hovedpersonen skal gifte seg med. Har for eksempel brudgommens utkårede sagt at hun synes alt er greit unntatt stripping er det best å ikke sette brudgommen i en situasjon der han blir tatt med på strippeklubb (og bildene dukker opp på Facebook uka etter).

Alkohol:

De fleste utdrikningslag inneholder alkohol i større eller mindre grad. (Stort sett i større grad…). Med mindre hovedpersonen er gravid eller avholds pleier kvelden å bli ganske fuktig. Det er en del av moroa, men pass på at dere ikke starter drikkingen så tidlig og så hardt at alle er utslitt tidlig på ettermiddagen eller brudgommer sovner midt i middagen.

Har dere bestilt noen form for aktiviteter er det ofte krav om at man må være edru mens aktiviteten foregår, da er det dumt å stille opp i en eim av brennevin og tro at arrangøren ikke merker det. Sjekk hva som gjelder for det dere skal gjøre.

Mat:

Uten mat og drikke duger helten ikke sies det, og det stemmer også for utdrikningslag. Imidlertid glemmer mange «mat»-delen av det og regner med å holde seg gående kun på flytende føde. Det er mye god mat i godt øl, men for en dag med full fart holder det sjelden helt til mål. Det lønner seg å planlegge maten som en del av arrangementet, sulte og sure deltakere er ikke det du vil ha ansvaret for når dagen går over i kveld.

Man kan ordne mat selv, ha med matpakker, pølser til grilling eller piknikkurver som bringes med på det man skal. Man kan bestille mat på en restaurant eller noen som driver med catering, så kan man hente maten og spise når det passer, eller man kan legge inn besøk på et serveringssted som en del av opplegget. Finn et sted med meny og budsjett som passer for deres gruppe, og sjekk med restauranten om det er greit at dere kommer som utdrikningslag.

Husk at det viktigste med dagen er å ha det moro sammen. God planlegging gjør nettopp det mye enklere!